Hoe kan ik winnen?

Bieden op veilingsites is leuk & spannend. Maar bieden zonder daadwerkelijk te winnen geeft toch altijd een beetje een teleurstelling. Met onze adviezen kunt U uw winstpercentage aanzienlijk verhogen.

Geen tijd om alles door te lezen? kijk eens bij onze 5 gouden tips.

Kwaliteitscontrole

Alvorens u begint met bieden moet u een keuze maken. Bent u uit op bijvoorbeeld concertkaartjes. Houd dan rekening met de gedachte dat deze concerten aangeboden worden omdat ze op de reguliere manier niet uitverkocht raken. Met andere woorden, de kwaliteit van wat u in dit geval wil kopen is vaak niet denderend. Pas uw beoogde uitgave hier dan ook op aan.

Ook vakanties zijn over het algemeen niet van geweldige kwaliteit. Ook hier geldt dat ze anders wel via de reguliere verkoop manier verkocht waren. Voor etentjes en dergelijke geld een andere regel. Bekijk hiervoor de pagina over de werking van vakantieveilingen. Kortom, het is een veiling. Verwacht geen 5 sterren kwaliteit als de prijs er niet naar is.

Houdt in gedachte:

“Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is vaak ook te mooi om waar te zijn.”

Voorbereiding is het halve werk

U heeft besloten wat u wilt winnen. Maar wat is de reguliere prijs eigenlijk? Google is uw vriend. Doe een snel onderzoekje naar het product en zoek uit wat het kost als u het niet via een veiling zou aankopen. Een product dat normaal €50,00 kost gaat u natuurlijk niet voor €60,00 van een veiling site kopen.

Alle bedrijven die hun product op vakantieveilingen aanbieden hebben een website met de informatie die u nodig heeft. Is er geen website? Dan is het verstandiger niet aan de veiling mee te doen.

Voor vakanties is het aan te raden de beoordelingen van het ter veiling gestelde appartement of hotel te bekijken. Zo krijgt u een indruk van de kwaliteit van de accommodatie. Dit voorkomt dat u veilingen wint die achteraf tegenvallen.

Weet wat u wilt uitgeven

Nu u weet wat de reguliere prijs is kunt u uw budget bepalen. Dit kunt u natuurlijk doen aan de hand van uw eigen financiële situatie. Verstandiger is het echter om eerst te observeren.

Veilingen keren altijd terug, vaak zelfs direct nadat er één is afgelopen.

Bekijk wat er wordt geboden en voor welke prijzen uw beoogde product weg gaat. Schrijf desnoods, van een veiling of 3, de bedragen op waarvoor ze weg gaan. Uit het gemiddelde van deze bedragen kunt u uw maximum bepalen. Zo zal u niet meer uitgeven dan dat wat anderen er voor betalen.

Analyseer uw tegenstanders

Bij iedere veiling zien we bieders terugkomen. Mensen die een veiling maar niet winnen en het vervolgens nogmaals proberen. Dit kan door een te laag bod of door slechte timing. Alleen door deze mensen te analyseren kunt u al te weten komen wat hun budget is. Bekijk eens hoe ze bieden. Bieden ze vanaf het begin al mee of dingen ze pas laat in de veiling mee naar de winst.

De mensen die geleidelijk bieden zijn het minst gevaarlijk. Zij zullen altijd net iets meer bieden dan het hoogst geplaatste bod. Stel dat de bieder die u geanalyseerd heeft altijd €1,00 meer bied dan het laatst geplaatste bod. Dan kunt u hier op inspelen door op het laatste moment niet €1,00 maar €2,00 meer te bieden. Op die manier zal u geen last ondervinden van de bieder die €1,00 meer bied en zult u de veiling op het laatste moment toch nog winnen met slechts €1,00 verschil met de een-na hoogste bieder. U geeft dan dus niet teveel uit.

Daarnaast zijn er bieders die steevast op de laatste seconden bieden. Deze mensen zijn moeilijker voorspelbaar, echter kunt u ze nog de das om doen en wel als volgt. In principe doet u dit op dezelfde manier als bij de geleidelijke bieder. Als u eenmaal weet hoeveel zij op het laatste moment bieden om te proberen net te winnen. Stel €2,00 meet dan het een-na hoogste bod. Dan kunt u last-minute €3,00 bieden om de bieder toch te overbieden. Op die manier wint u ook van de laatste-moment bieders.

Een belangrijke regel is dat u niet altijd hoeft te bieden om te winnen. U kunt prima bieden om anderen uit de tent te lokken en zo informatie over hun strategie en budget te verkrijgen.

Tijd is cruciaal

Bepaal op welk moment u wil gaan bieden. Door vanaf het begin actief mee te bieden geeft u anderen de mogelijkheid u te doorzien. Daarnaast gaat de prijs dan vaak al sneller omhoog. Het voordeel is wel dat u andere bieders als het ware uitlokt. Zo zult u al snel de geleidelijke bieders uit de tent lokken en kunt u inschatten welk bedrag zij gebruiken om u te overbieden. Zo weet u op het laatste moment toch hoeveel er voor nodig is om te winnen.

Als u op het laatste moment biedt zien anderen u niet aankomen. Op die manier geeft u niets prijs. Nadeel is wel dat er misschien helemaal geen activiteit op de veiling is in de beginfase. Zo weet u ook niet wat anderen over het algemeen bieden. Dit is dus de meest risicovolle manier van bieden. Op deze manier kunt u uiteindelijk veel meer uitgegeven hebben dan dat nodig was. Zo komt u bedrogen uit.

Daarnaast is het van belang op welk tijdstip van de dag u biedt. Houdt in gedachte wanneer mensen over het algemeen druk bezig zijn met andere zaken als werk en avondeten. Op die momenten zal de concurrentie minder dan gewoonlijk zijn. Een uitgelezen kans om uw slag te slaan.

Raak niet bevangen door uw win-drang

Het is te begrijpen dat u een veiling graag wilt winnen. Zeker als het voor u een unieke kans is. Onthoud echter dat er altijd meer veilingen voor hetzelfde product volgen. Uw win-drang kost altijd geld. Geef er dan ook niet aan toe en neem de tijd om te winnen. Overhaast bieden is een dure hobby.

Ken uzelf

De meest belangrijke kennis om te winnen is de kennis over u zelf. Als u makkelijk beïnvloedbaar bent door andere bieders is het verstandig hier rekening mee te houden en uzelf hiertegen te beschermen. Bent u juist weer erg nonchalant dan is het ook goed hier rekening mee te houden en te proberen uw houding aan te passen. Schrijf desnoods een lijstje waar u op ieder moment naar kunt kijken om zo u zelf in bedwang te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen. Alle gegeven informatie werkt pas goed als u uzelf goed kent.

Heel veel succes gewenst met het bieden!

Gewonnen? Of heeft u een nuttige toevoeging? Dan zien wij deze graag tegemoet op onze ervaringen & tips pagina.